b d x
7 Април 2017

9 насоки за избора и съчетаването на сватбените цветове

Как да постигнем стилна сватбена визия и да избегнем неудачите с цветовата комбинация

Комбинирането на цветове и текстури може да е доста сложна задача. Особено ако измисляте дизайн на събитие за първи път. Фактът, че трябва на всяка цена да уцелите верните съчетания от раз (все пак няма да има втори сватбен ден) допълнително създава напрежение у бъдещите булки.

Ще ви запознаем с най-често срещаните грешки в цветово отношение и ще ви дадем решения, които да ви спестят стреса и да ви помогнат да постигнете по-красива, и балансирана сватбена визия на вашето тържество. И така, да започнем от пропорциите.

 

Ползвайте цветовете в правилни съотношения

Внимателно комбинирайте цветовете. Ярко оранжево и ярко цикламено в еднакво съотношение много биха изморили окото. Търсете баланса в цветовете, за да е приятно и леко на окото. За целта балансирайте наситените арки цветове с по-засилено присъствие на неутрални или по-меки тонове. Така яркият цвят ще послужи за акцент, но без да натоварва и изморява окото.

 

Не подценявайте цветовете на сватбената ви локация

При избора на сватбен ресторант обърнете внимание на цветовете на заведението, защото ще трябва да ги комбинирате със сватбената ви палитра. Ако ресторантът е със зелени стени и кафява подова настилка, надали ще пасва на концепцията ви за кралско синьо със златно. Можете да "облечете" стените, но това съществено ще оскъпи украсата. Препоръчваме ви да проявите гъвкавост, залагайки на нюанси от предпочитаната цветова палитра, които най-добре пасват на цветовете на сватбения ресторант.

 

Внимавайте със смесването на много цветове

Смесването на много цветове (като под много имаме предвид повече от пет цвята) крие риска от претрупана или неподредено изглеждаща сватбена украса. Младоженците търсещи разчупеност и пъстрота могат да ползват повече нюанси на избраните от тях цветове. Така ще постигнат желания непретенциозен ефект. Придържането към цветова палитра от 3-4 цвята ще създаде по-хармоничен и балансиран вид на сватбената ви декорация.

 

Не робувайте на два цвята

Строгото придържане към два цветя вече никак не е актуално на запад. Сватбената ви украса ще бъде много по-елегантна и стилна, залагайки на два или три неутрални тона (като бежово и слонова кост) в съчетание с по-наситени цветове. Друга опция е да се спрете на цветове, преливащи от гама в гама - синьо и лилаво например. Така ще постигнете характерния омбре ефект, който продължава да бъде популярен избор за сватбена декорация.

 

Не се мъчете да съчетаете цветята със сватбената гама на всяка цена

 

Чест пример са сватбите в тъмно синьо. Опциите за сватбени цветя в тъмно синьо определено не са много, а и са силно сезонни, което прави изборът на сини сватбени цветя доста труден. Вместо да се мъчите да съчетаете нюанса на цветятя със сватбената ви гама, заложете на неутрални и меки тонове при цветятя, които да подсилите с декоративни елементи в желания цвят. Такива елементи са сатенени панделки, покривки, печатни материали, вази, свещи и т.н. 

 

Включете цветовете при поканите 

Снимка: JulieHananDesign via etsy.com

Не забравяйте да зададете тон на вашата сватба още с поканите. Голяма грешка е да пренебрегвате сватбените ви цветове при избора на сватбени покани. Избирайки цветова гама и включвайки я в поканите, вие ще подскажете на вашите гости каква ще бъде сватбената ви стилистика. Това ще им помогне при избора на сватбено облекло.  

 

Имайте едно на ум за материите и текстурите

 

Един цвят не изглежда еднакво на всички материи. Не подценявайте важността на правилното комбиниране на материите и цветовете, така че да се получи хармонична визия. Ще постигнете силен уау-ефект, залагайки на материи в един тон. Пример за подобно съчетаване е ползването на кремаво зебло, лен и дантела при украсата на рустик сватбите. Добавете усещане за обем и разчупеност при ярките ви сватбени цветя, използвайки раираните мотиви.

 

Не вмъквайте шаферките в тематичния цвят на всяка цена

Решили сте, че наситено зеленото ще играе основна роля в сватбената ви тема? Няма проблем! Но не е нужно да обличате милите ви шаферки в този доста специфичен цвят, който определено не е подходящ за всеки. Вместо това заложете на неутрален допълващ цвят, като внесете зелената нотка чрез акценти или аксесоари (обувки и букет например). Актуалните тенденции при шаферските роклие ще откриете тук.

 

Освободете се от ограниченията на сезонните цветове

Есенната сватба не значи, че непременно трябва да изберете палитра в оранжево и кафяво. Никой няма да ви спре да го направите, но не е нужно да се ограничавате. Кои цветове са ви любими? Изберете точно тях! Тук нюансите отново идват на помощ, за да постигнете максимално балансирана сватбена украса. Използвайте някои сезонни елементи - така ще постигнете хармония, но без сватбата да се превръща в тематична "зимна" или "есенна" сватба.

НОВОСТИ

ВХОД

ЗАПИТВАНЕ