b d x
9 Май 2017

Запознайте се със… Sarah Hirsch

Сватбени рокли за булки с характер и собствен стил

Нямахме търпение да разберем кой стои зад нетрадиционното име Sarah Hirsch. Оказа се, че името е напълно автентично и води корените си от Ливан, откъдето произхожда част от семейството на Сара. Можем много да говорим за нея. Тя е много обещаващ млад дизайнер с размах и визия за своите творения. И не само като дреха. А като предмет със собствена душа, който “живее”, радва, провокира.

Булчинските рокли на Sarah Hirsch са всичко друго, но е и скучни, и стандартни. Моделите носят усещане за креативност и силна индивидуалност. А това определено се харесва. Но стига сме говорили, нека оставим Сара и чудните й сватбени рокли сами да говорят.  

 

Какво Ви накара да започнете да се занимавате с моден дизайн?

Не знам, може би любовта ми към всички други изкуства, изобщо към това да се изразяваш създавайки. Исках да правя костюми за театър, защото ми се струваше, че дрехата в този контекст е комплексна – освен, че изисква контекст, носи определена символика, а пък и самото й създаване е като това на скулптура или картина - един красив процес, чрез който се сътворява нещо единично, сложно и неповторимо.  

 

Защо избрахте да се концентрирате върху булчинската мода?

Булчинските рокли са прекрасна възможност да създаваш нещо изключително и специално, особено в контекста на света, в който живеем. Те са архетипни дрехи, които носят много история и символика в себе си.

 

Помните ли първата си сватбена рокля? Каква беше тя?

Беше всъщност една ”сватбена” пола. Много обемна, но минималистично конструирана...не беше нищо особено, но използвах една много особена „чупеща” тафта... и накрая стана много приказна и интересна, сякаш е направена от хартия. 

 

Какъв е Вашият процес на дизайн на нова булчинска колекция?

Когато ще създавам колекция, изхождам от нещо...идея, книга, филм, картина, нещо, което ме е вдъхновило, което ми е интересно и непознато...И обикновено първо създавам концепцията и след това търся платовете, които си представям. Въпреки че ми се е случвало и обратното - да попадна на някоя изключителна материя, и да мисля по какъв начин мога да я използвам.

 

Откъде черпите вдъхновение за Вашите сватбените рокли?

От театъра, киното, изобразителните и изящни изкуства, от творчеството на други дизайнери/артисти... от всякъде общо взето...но, може би, най-често черпя вдъхновение от киното. Намирам го за много вълшебно и завладяващо.

Снимка: Sarah Hirsch/фотограф Ивайло Петров

 

Кой е любимият Ви дизайнер на сватбени рокли?

Vera Wang харесвам много, защото е смела и обича формите, конструкцията и надграждането на силуета. Много ми допадат и младите ливански дизайнери Ashi и Krikor Jabotian. Те прекрасно внасят своя индивидуализъм и усещане в дрехите, които създават.  

 

Ако трябва да изберете една известна личност (дори от минали времена), българска или чуждестранна, която да облечете в булчинска рокля, коя би била тя?

Бих облякла Снежина Петрова. Харесвам я, защото има много царствено и тежко излъчване. От чуждестранните, може би Марион Котияр, Тилда Суинтън, Шарлот Генсбур.  

 

Коя е любимата Ви тенденция при сватбените рокли за 2017?

Да са много леки и на части, да са изработени предимно от естествени материи, с минимално напластяване и в бледи цветове.  

 

Вие често използвате дантела във Вашите сватбени рокли. Как успявате да придадете съвременна визия на дантелата?

Има много различни видове дантела, въпрос на творчество и визия е как ще ги използваш и съчетаеш. И най-стандартната и скучна дантела може да изглежда модерно и свежо, ако е използвана с мисъл.  

 

Създавайки моделите, представяте ли си някоя конкретна булка?

Не. По-скоро трябва да има абстрактна героиня и да има история, на която да е построена цялата колекция. Последната ни колекция е вдъхновена от Шекспировата пиеса “Сън в лятна нощ” – и изхождайки от идеята за пространство изпълнено с тайни и митологични приключения, създадохме дрехи, които да въплатят това усещане - ефирни, полупрозрачни и леки рокли, украсени обаче с тежка, едра и наплъстена дантела. 

Снимка: Sarah Hirsch  

  

Според Вас, какъв е начинът за постигане на вълшебна сватбена визия?

Препоръчвам да мерят много, в началото всички силуети, за да усетят какво им харесва и какво им стои добре. Да не се плашат от цветните рокли, за да открият кои нюанси ще стоят най-красиво на кожата им.

 

Ако има едно нещо, без което булката не може, какво е то?

Удобни обувки. 

 

Правите ли булчински рокли по поръчка? Какво е тяхното преимущество и крие ли роклята по поръчка рискове?

По принцип съветвам булките да изберат готова рокля, защото когато една такава сложна дреха се прави по поръчка, е необходимо да имат изключително доверие на дизайнера, с който ще работят и да му дадат свобода в създаването на проекта, което не винаги е лесно. За такъв важен повод човек е склонен да иска да контролира всичко...дори и неща, от които може и да не разбира много. Все пак предимството на роклята по поръчка е, че се създава нещо наистина уникално, впечатляващо и много лично.

 

Колко време преди сватбата е добре да се поръча рокля по поръчка?

Между два и четири месеца, в зависимост от сложността на модела.  

 

Какъв е процесът на изработване на сватбена рокля по поръчка?

Много е индивидуално. Зависи с кого работя, какво цели, на какво се надява, каква яснота има относно това, кое му харесва, кое му стои добре, колко творческа свобода е склонен да даде...  

 

А ако булката качи/свали килограми преди сватбата?

Този сценарий е много нереалистичен. Все още работим в диапазони от четири месеца и за това време булката не може да качи или свали килограми до такава степен, че да деформира дрехата и да се наложи да се прави нещо ново.

 

Коя е любимата Ви булка от всички, които сте облекли?

А, всичките са ми любими. Привилигирована съм да работя с интересни и смели жени, които имат доверие и на мен, и на целия ми екип.  

 

Кой е любимият ви аксесоар в булчинската визия и защо?

Нямам. Изборът на аксесоари зависи много от роклята и цялостна визия към която се стреми жената. Но колкото по-малко, толкова по-добре. Не трябва да се претоварва нито цялостния образ, нито самата рокля. Все пак жената е важна, желателно е да не се изгубва под пластове плат и кристали.   

 

Имате ли любими материи и силуети, на които често залагате?

Не, не мога да се откажа от никой силует, всеки има своя красота.

 

Какво бихте посъветвали бъдещите булки, които още не са избрали сватбена рокля? Върху какво трябва да се концентрират?

Върху това как искат да се усещат на самия ден и да изберат по-рано, за да им е по-лесно и спокойно.  

Снимка: Sarah Hirsch  

 

Има ли модел булчинска рокля, който да е универсално подходящ за всички фигури?

Може би А-линията.

  

Какво ще препоръчате на булките, които не се вписват в стандартните размери?

Там много повече важи правилото за пропорциите. Всяка жена трябва да се стреми да подчертае това, което има. Ако има бюст, да направи така, че да е подчертан, може чрез текстуриране с дантела или V-образното деколте, то само по-себе си много стеснява и прибира, и визуално много издължава силуета. В случаи на някакви гръбначни изкривявания пък е по-добре да се търси асиметрия, за да може окото да следва линията, която искаме и да попада там, където искаме.   

 

Какво е мнението Ви за тенденцията на цветните булчински рокли?

Изключително съм за. Има великолепни бледи нюанси, които стоят добре на кожата, по-нестандартни са от бялото и по-малко капризни. 

 

Кои тенденции според Вас тепърва ще се наложат при сватбените рокли през следващите години?

Роклите да стават все по-леки, да съчетават красота и удобство. Мисля, че голяма част от хората избягват да организират тежки и претенциозни сватби. Повечето предпочитат да се оженят на плаж, в градина, в гората...да е весело и леко. И затова и сватбената рокля трябва да претърпи и понесе тези нови изисквания и промени.   

 

И за финал, какво да очакваме от следващата колекция на Sarah Hirsch?

Следващата колекция ще е малко по-конструктивна и с по-тежки форми, но...разбира се без компромис с комфорта.

Снимка: Sarah Hirsch 

НОВОСТИ

ВХОД

ЗАПИТВАНЕ