b d x
16 Декември 2016

Как да разберем дали диамантът е истински

5 начина да проверите вашите бижута с диаманти

Както се пееше в една прословута песен "диамантите са най-добрият приятел на момичето". Те са ценни, красиви, дълготрайни и много скъпи. Но как да разберем дали нашите малки "приятелчета" са истински? За разлика от приятелството между хората, това с диамантите може да бъде тествано доста лесно и бързо, при това в домашни условия.

Предлагаме ви няколко изпитани метода за тестване на диамантите в домашни условия, които ще ви дадат отговор на въпроса "истински ли е или не е". Разбира се, най-сигурният начин да разберете истината си остава консултацията с майстор бижутер. 

 

Методът с мъглата 

Какво представлява? Просто трябва да дъхнете на диаманта както бихте дъхнали на огледало, за да видите дали ще се запоти. Ако остане запотен и замъглен няколко секунди, то най-вероятно не е истински. Истинският диамант не би трябвало да се запоти, защото структурата му разпръсва топлината бързо и не позволява лесно запотяване.

 

Методът с водата 

За тази цел диамантът трябва да е свален от бижуто. Напълнете чаша с вода (няма значение каква вода) и пуснете диаманта в чашата. Ако потъва е истински, а ако плава - не е. Високата плътност на диаманта не позволява на камъка да плава.

 

Методът с лупата

Погледнете камъка с лупа и търсете несъвършенства. Ако камъкът няма никакви, то най-вероятно не е диамант. Дори и най-скъпите диаманти имат несъвършенства, макар и минимални.

 

Методът с вестника

За този тест диамантът трябва да е изваден от бижуто. Сложете камъка върху вестник с текст. Ако можете да видите размазан шрифт или можете да четете написаното под камъка, то най-вероятно диамантът не е истински. Истинските диаманти пречупват светлината толкова остро, че няма как да видите букви. Тук има едно изключение - диаманти с непропорционална форма (които са изключително рядко срещани).

 

Методът с нагряването

Тук отново трябва камъкът да е изваден от бижуто, за да може да бъде нагрят самостоятелно. Хванете с пинсета диаманта и го нагрейте за 30 секунди на запалена запалка, след което го пуснете в чаша студена вода. Стъклото или кварцът ще се счупят на малки парченца, докато диамантът ще остане непокътнат.

 

НОВОСТИ

ВХОД

ЗАПИТВАНЕ